Ír whiskeytorta
Forrás:www.imac.hu 2006.02.12. 09:20
8 személyre!
Leginkább St. Patrick's Day alkalmával fogyasztják.
Hozzávalók: - 1 citrom - 3/4 csésze vaj/margarin - 1/2 csésze fehér cukor - 1/3 csésze barna cukor - 3 tojássárgája - 1 1/8 csésze (bő 10 dkg) őrölt pekandió (vagy sima dió is jó) - 1/4 csésze ír whiskey - 1 csésze liszt - 1 teáskanál sütőpor
A sütés előtt 3-4 órával vékonyan meghámozzuk a citromot, (a lehető legtöbb fehér részt hagyva rajta) a héját legalább 3 órára a whiskeybe áztatjuk (maga a citrom nem kell a tortához). Kivesszük a héjat, egy kis teáskanálnyit apróra vágunk, és ezt visszatesszük a whiskeybe. 200 fokosra előmelegítjük a sütőt. A vajat az összes cukorral és a tojássárgájával habosra, simára keverjük. A citromos whiskeyt a dióőrleményhez adjuk, jól elkeverjük, majd a tortaalaphoz keverjük, amíg egyenletesen elvegyülnek. A lisztet és a sütőport beleszitáljuk a masszába és jól elkeverjük. Ha elkészült, a masszát kivajazott, lisztezett, kb. 22 cm átmérőjű (lehetőleg kapcsos) sütőformába öntjük. Egy spatulával lazán elsimítjuk a masszát, és egy órára berakjuk sülni az előmelegített sütőbe. Kikapcsoljuk a sütőt, és az ajtaját résnyire nyitva hagyva negyed óráig a sütőben hűlni hagyjuk a tésztát. Kivesszük, kiszabadítjuk a formából, és egy rácson tovább hűtjük. A torta másnapra nyeri el legjobb ízét, nem kell hűtőben tárolni, fém süteményesdobozban akár egy hétig is eláll.
|