r whiskeytorta
Forrs:www.imac.hu 2006.02.12. 09:20
8 szemlyre!
Leginkbb St. Patrick's Day alkalmval fogyasztjk.
Hozzvalk: - 1 citrom - 3/4 cssze vaj/margarin - 1/2 cssze fehr cukor - 1/3 cssze barna cukor - 3 tojssrgja - 1 1/8 cssze (b 10 dkg) rlt pekandi (vagy sima di is j) - 1/4 cssze r whiskey - 1 cssze liszt - 1 teskanl stpor
A sts eltt 3-4 rval vkonyan meghmozzuk a citromot, (a lehet legtbb fehr rszt hagyva rajta) a hjt legalbb 3 rra a whiskeybe ztatjuk (maga a citrom nem kell a torthoz). Kivesszk a hjat, egy kis teskanlnyit aprra vgunk, s ezt visszatesszk a whiskeybe. 200 fokosra elmelegtjk a stt. A vajat az sszes cukorral s a tojssrgjval habosra, simra keverjk. A citromos whiskeyt a dirlemnyhez adjuk, jl elkeverjk, majd a tortaalaphoz keverjk, amg egyenletesen elvegylnek. A lisztet s a stport beleszitljuk a masszba s jl elkeverjk. Ha elkszlt, a masszt kivajazott, lisztezett, kb. 22 cm tmrj (lehetleg kapcsos) stformba ntjk. Egy spatulval lazn elsimtjuk a masszt, s egy rra berakjuk slni az elmelegtett stbe. Kikapcsoljuk a stt, s az ajtajt rsnyire nyitva hagyva negyed rig a stben hlni hagyjuk a tsztt. Kivesszk, kiszabadtjuk a formbl, s egy rcson tovbb htjk. A torta msnapra nyeri el legjobb zt, nem kell htben trolni, fm stemnyesdobozban akr egy htig is elll.
|